Hoppa till innehåll

Välkomna tillbaka till rutinerna! Hoppas ni liksom vi har haft ett avkopplande och glädjefyllda dagar under jul och nyår😍

Vi kommer fortsätta att bjuda på viktiga insikter för att du ska lyckas med sitt upphandlingsarbete! I dagens post har vi fokuserat på att välja rätt systemstöd. Vad ska ni tänka på när ni väljer ett systemstöd? Här kommer våra rekommendationer 🌟

Användarvänlighet och målgrupp
För alla system, oavsett område så blir användarvänlighet allt viktigare. Det har att göra med att systemen blir fler och allt blir mer digitalt, vilket gör att tiden för att utbilda sig i system inte finns utan det måste vara intuitivt och självlärande. Tänk också på målgruppen för ditt systemstöd, ofta är det flera olika målgrupper och en vanlig fallgrop är att tänka för mycket på experterna och för lite på det breda användandet….

Funktionalitet
Tänk på att funktionaliteten ni kravställer på verkligen behövs och används. Var särskilt uppmärksamma på att inte kopiera gamla upphandlingar, åtminstone utan att ha gjort en revidering av vilka funktioner som är viktiga för er framåt. Ställ er frågan vad vi vill ha nu? Fast kanske ännu viktigare, hur vill vi arbeta i morgon? Vad vill vi uppnå, hur ser vår drömvärld ut? Låt leverantören få utrymme att dela sin vision för att ta er som kund till nästa nivå.

API, flexibilitet, arkitektur och integrationer
Det är här det händer mest och utvecklingen går rasande fort. Säkerställ att systemleverantören ni väljer sitter i en sportbil och inte i en gammal skoda. I en värld med allt fler system så vill vi alla se helheten, vilket kräver att vi kan ta emot och skicka data mellan system internt och även läsa in och dela data med externa datakällor Vi ser positivt på att de riktigt stora upphandlingarna inom offentlig sektor har identifierat vikten av detta område och nu ställer krav på oss leverantörer att vi levererar moderna, skalbara, flexibla och öppna IT-system.

Flexibilitet, agil utveckling och skalbarhet
Historiskt så har de flesta upphandlat och efterfrågat system med en ”fast funktionalitet” baserad på funktionskrav. Utmaningen med det att vi samtidigt som vi kravställer på funktioner så tenderar vi att låsa in framtiden med begränsad möjlighet till anpassning efter nya regler, förutsättningar och möjligheter. Därför ser vi nu positivt på att även här ökar kraven på framtidsorienterade arbetssätt som anpassningsförmåga, agilitet mm.

Säkerhet och data
Det här är ett område som är helt centralt som ofta regleras med lagkrav. Hur kan leverantören säkerställa compliance mot NIS2 direktivet och hantera upphandlingar inom ramen för SUA? Beakta även vem som äger bolaget och att exempelvis amerikanska ägare kan ge problem vid affärskritiska upphandlingar. Vad har du som kund för flexibilitet vid lagring? Får du välja att lagra din data lokalt, inom Sverige eller måste leverantören flytta datan utanför Sveriges gränser?

Det här var våra viktigaste insikter, vad tycker du?